Motoreni Logo

Nema proizvoda u košarici.

Servis kosilice

01.sij.2023.

Dolaskom toplijih dana, slobodno vrijeme sve više posvećujemo uređivanju okućnica, vrtova, voćnjaka i slično. Sunce, visoka temperatura zraka i kiša, glavni su čimbenici za rast trave, a kako bi ona imala lijep i uredan izgled, potrebno ju je redovito održavati.

Među strojevima za što lakše održavanje trave, najpopularnije su kosilice. Danas su dio gotovo svakog kućanstva, a u ponudi možemo pronaći različite vrste, od ručnih benzinskih, baterijskih, električnih pa do sve traženijih robotskih kosilica. Zajedničko svim kosilicama je obavezno redovno čišćenje te servisiranje, što rezultira produljenjem njihova radnog vijeka.

Redovito čišćenje
Nakon svake košnje, kosilicu je potrebno temeljito očistiti, što uključuje odstranjivanje ostataka trave s kućišta te ispiranje unutrašnjosti košare vrtnim crijevom. Zbog sigurnosti, prije samog čišćenja važno je otpojiti svjećicu.

Zamjena motornog ulja
Jednom godišnje poželjno je zamijeniti ulje u motoru, odnosno ispumpati staro. Za svako korišteno ulje potrebno se pridržavati uputa proizvođača.

Zamjena filtera zraka
Produljiti radni vijek kosilice moguće je redovnom zamjenom jednog od najvažnijih dijelova kosilice, filtera zraka. Potrebno ga je provjeravati svakih 25 radnih sati. U slučaju da se na njemu nalaze strani predmeti ili prljavština, jednostavno ga očistite, no ako poprimi tamniju boju, preporučljivo ga je zamijeniti novim. Češća zamjena potrebna je u slučaju ako je u zraku puno prašine.

Zamjena svjećice
Jedan od potrošnih materijala kosilice je i svjećica. Također je nužna za pravilan rad ovog stroja, mora biti suha i smeđe ili sive boje, a najbolje ju je zamijeniti jednom godišnje. Je li ona potrošena najbolje prikazuje smanjeno iskrenje. Kada su vanjski rubovi središnje elektrode zaobljeni, tada teško dolazi do iskrenja i po tome možemo zaključiti da je potrebna zamjena svjećice.

Oštrenje ili zamjena noža
Održavani noževi za kosilicu ključni su za izgled travnjaka. U vrijeme sezone košnje i čestog korištenja kosilice oštrice noža slabe, zbog prepreka skrivenih u travi, primjerice kamenja, grančica itd. Svakim udarcem o njih, nož postaje tuplji te iz tog razloga ne reže travu, već ju trga. Provjera ispravnosti noža, kao i oštrenje preporuča se svakih 20 – 25 radnih sati, dok ga je najbolje zamijeniti jednom godišnje. U slučaju napuknuća noža, potrebno ga je zamijeniti odmah.

Motoreni Logo
© 2015 - 2024 Motoreni
Izrada, podrška i hosting: Softwise d.o.o.
crossmenu