Ferris: Strojevi koji traže više trave

Što je FERRIS?

Ferris je američki proizvođač profesionalnih strojeva za košnju, po mnogočemu jedinstvenih. U vlasništvu je grupacije Briggs & Stratton Power Products Group, zajedno s još nekoliko poznatih brandova među kojima su Simplicity i Billy Goat.

3 najvažnije značajke koje čine Ferris jedinstvenim komercijalnim strojem bez konkurencije:


IS® neovisni ovjes – nenadmašna udobnost za operatera


Mnogi proizvođači naglašavaju „vrhunsku udobnost“ svojih strojeva za košnju. Tu udobnost nastoje postići dodatnom ugradnjom amortiziranih sjedala ili platformi na krutu šasiju. Dok je na taj način operater donekle zaštićen, ostatak stroja i dalje je izložen svim vrstama udaraca i opterećenja koja dolaze od neravnog terena. Radi cjelokupne zaštite i operatera i stroja Ferris je na svoje kosilice ugradio pravi neovisan ovjes, kakav možemo vidjeti kod automobila.

Patentom zaštićen IS® neovisni ovjes Ferris kosilica pruža najbolju zaštitu operateru i stroju. IS® sustav ovjesa je konstruiran da upija udarce i vibracije i sprječava zamor operatera. Na taj način operater može raditi duže i mnogo učinkovitije, bez čestih prekida radi odmora, a na kraju dana osjeća se svježije i odmornije.


Pošto kotači mogu neovisno pratiti konture terena povećava se i prijanjanje stroja uz podlogu što znatno pridonosi stabilnosti na kosim terenima. Povećana udobnost znači veće zadovoljstvo operatera, a time i veću produktivnost.


Povećana brzina košnje


Kao i vrhunsku udobnost tako mnogi proizvođači u svojim spacifikacijama navode i podatke o najvećoj brzini košnje i velikom broju pokošenih hektara po satu. Sve je to dobro ako se kose samo nogometna igrališta ili golf tereni. Međutim, u stvarnom svijetu kose se područja uz ceste, parkovi, neporavnati travnjaci, vočnjaci, vinogradi i razni ostali grubi i neravni tereni. Mnogi operateri tijekom košnje po neravnom terenu moraju smanjivati brzinu kako bi “ublažili” neravnine terena.


Ni najbolja amortizirana sjedala pri brzinama većim od 6-8 km/h nemaju mogućnost potpuno „zagladiti“ neravnine terena kao što to može Ferrisov neovisni ovjes. Kada je zaštićen od tih efekata koristeći Ferris kosilicu s IS® ovjesom, operater može održavati veliku brzinu košnje koristeći tako u potpunosti snagu stroja.

Kvalitetniji otkos i dulji radni vijek stroja


Rezno kućište i prednji kotači su povezani putem IS® ovjesa. Rezno kućište slijedi gibanje prednjih kotača koji prate konture neravnog terena. Na taj način se održava pravilna udaljenost reznog kućišta od tla što rezultira lijepim i konzistentnim otkosom.


Ovjes značajno smanjuje utjecaj udarnog opterećenja na konstrukciju stroja i sve pokretne dijelova povezane sa šasijom te mu time produljuje radni vijek. Kosilica s ovjesom će trajati dulje i zahtijevati manje popravaka od kosilice bez ovjesa.


iCD™ Rezno kućište

iCD™ sustav košnje omogućuje bolji protok zraka, superiornu kvalitetu košnje i upotpunjuje inovativnost Ferris linije proizvoda.


Samo rezno kućište je olakšano. Umjesto od 4,7 mm sada se izrađuje od čelika debljine 3,6 mm i manji je teret za šasiju. Međutim, za teške radne uvjete znatno je pojačano upravo tamo gdje je najpotrebnije. Dvostruki sloj čelika po gornjoj površini (ukupno 7,2 mm) čini kućište daleko elastičnijim i čvrščim. Uglovi kućišta također su pojačani dvostrukim slojem dok je donji rub kućišta pojačan čelikom debljine 9,5 mm.


Konstrukcija nakošenog nosa dozvoljava travi da se podigne u kosištu prije nego dođe u kontakt sa 6 mm debelim noževima od Marbain® čelika.


Lako uklonjiva pregrada za stražnje izbacivanje/malčiranje i Ferris noževi za malčiranje dio su standardne opreme. Kako ova rezna kućišta nemaju bočno izbacivanje, operater se može opustiti te brzo kositi u blizini automobila, dječjih igrališta, bazena i sl., bez straha da će nešto oštetiti.


Pokošena trava ostaje unutar širine kosišta pa nema ni naknadnog gubljenja vremena radi njenog čišćenja, kao u slučaju kada se pokošena trava izbacuje bočno.


Kućište osovine noža od lijevanog je željeza, osovina promjera 25,4 mm sa po dva valjna ležaja i ima metalne štitnike od prljavštine na vrhu i dnu kućišta. Na vrhu osovine je mazalica za podmazivanje, a ima i otpusni ventil za višak masti.


Štitnici na prijenosnim remenicama drže vlagu i prljavštinu podalje od ležajeva i time produljuje njihov vijek trajanja. Pogonske remenice noževa su izuzetno robusne, izrađene od lijevanog željeza.


Nova generacija reznih kućišta s 2 remena (na modelima IS®3200Z, IS®2100Z, F210Z i F160Z) dolazi s trogodišnjim ili 300-satnim jamstvom na remenje, ovisno o tome što nastupi prije.


Nova generacija B&S motora – VANGUARD 810 EFI i BIG BLOCK EFI s OIL GUARD sustavom

Dostupno na modelima IS®2100Z i IS®3200Z.

Jedna od glavnih želja svakog profesionalca koji se bavi košnjom je vrhunski motor koji svojom snagom povećava produktivnost, a ne traži nikakvo održavanje tijekom sezone košnje zbog kojeg bi došlo do zastoja i prekida posla.

Briggs & Stratton, sa svojim VANGUARD motorima (810 i BIG BLOCK) s elektronskim ubrizgavanjem goriva (EFI) i OIL GUARD sustavom, profesionalcima je ispunio i tu želju.


Elektronsko ubrizgavanje goriva (EFI)

Elektronsko ubrizgavanje goriva (EFI) prisutno je oko nas već desetljećima. Briggs & Stratton vjeruje da prava inovacija potječe od pravilne primjene tehnologije. Vanguard EFI sustavi su dizajnirani na način da prednosti elektronskog ubrizgavanja goriva povećaju produktivnost. Pouzdani i s dobrim odzivom gasa, Vanguard motori pružaju snagu koja stvara zaradu.

Prednosti elektronskog ubrizgavanja goriva (EFI) za vaše kupce:Asortiman strojeva: